Tips på vägen
Att organisera en loppis på egen hand kan innebära mycket att tänka på.
Här ger vi dig några tips för att göra processen smidigare.
-
Förberedelser
Förberedelser är A och O när det kommer till loppisar. Detta innebär att gå igenom alla saker du vill sälja, rengöra dem och prissätta. Det kan också innebära att förbereda skyltar och organisera borden i förväg. Dessutom är det viktigt att informera om loppisen, både genom sociala medier och mer traditionella metoder som brev i postlådor. Du kan också publicera information på webbplatser som denna som samlar flera loppisar för enkel översikt. Förberedelser kan även innefatta att köpa in saker som fika till försäljning (eller baka), prislappar, dukar och att skriva ut och göra alla skyltar. Se till att du har minst fem kvällar till förberedelser för att undvika stress.
Om du önskar hjälp med att organisera din loppis kan du läsa mer här.
-
Skyltar
Se till att ha tydliga skyltar under din loppis för att slippa förklara regler och instruktioner för varje besökare. Exempel på skyltar kan vara en "200 meter till loppis" som placeras från båda riktningarna innan kunderna ska svänga in. Vid infarten bör du ha en skylt med texten "Loppis" och en pil som visar riktningen. På gården är det bra att ha en skylt som visar var besökarna kan parkera. Det är också viktigt att ha tydliga Swish-skyltar så att kunderna enkelt kan betala. Informera om tillgänglighet av toalettfaciliteter, oavsett om det finns eller inte. Använd stora skyltar med läsbar text, särskilt för vägskyltarna, så att de syns på långt håll.
Du kan enkelt beställa skyltar här.
-
Prissättning
Markera tydligt vilka priser som gäller och använd prislappar som sitter ordentligt fast på varorna. Om ni är flera säljare kan ni använda prislappar i olika färger för att hålla isär era varor och skapa en A4-skylt med texten "Olika Swish-nummer beroende på färg". Lägg till QR-koder för Swish med de olika färgerna som bakgrund. För att undvika förvirring, använd bara dessa färgkodade betalskyltar, om ni inte tydligt kan ha separata Swish-nummer vid olika bord. Loppisar är ofta platser där folk letar efter fynd, men det är helt okej att prova sälja även dyrare varor. Ett enkelt sätt att bestämma priset är att fråga en vän: "Vad tror du andra skulle vara beredda att betala för den här varan?"
-
Marknadsföring
Hur framgångsrik din loppis blir beror ofta på hur mycket information du sprider om den. Fler besökare innebär en bredare grupp människor med olika intressen, vilket ökar chanserna att sälja dina varor. Här är några sätt att marknadsföra din loppis:
Sociala medier: Informera i Facebook-grupper specifikt skapade för loppisar.
Traditionella metoder: Skriv ut tydliga informationsblad och dela ut dem i postlådor i närområdet.
Webbplatser för loppisar: Publicera information på webbplatser som denna som samlar flera loppisar och presenterar dem strukturerat.
Personligt nätverk: Sprid ordet till vänner, kollegor och familj, som i sin tur kan sprida vidare.
Egna sociala kanaler: Använd dina egna sociala medier, även om du bara har ett fåtal följare.
Vi rekommenderar att lägga ut information senast 4 dagar innan sin loppis.
Genom att använda en kombination av dessa metoder kan du maximera antalet besökare och öka chanserna för en framgångsrik loppis.
-
Datum och tid
När du planerar datum och tider för din loppis kan det vara bra att tänka på följande:
Flera dagar: Planera helst loppisen över minst två dagar i sträck för att maximera besökare, då de kan sprida ordet till sina vänner.
Undvik krockar: Se till att din loppis inte krockar med lokala evenemang som kan minska antalet besökare.
Samarbete: Kolla om andra i närheten också kan ha loppis samtidigt. Detta kan öka antalet besökare till ditt område, särskilt om det är en bit att köra.
Nära andra evenemang: Undersök om det finns andra evenemang i närheten som drar mycket folk. Dessa besökare kan då "råka se" din loppisskylt och svänga förbi.
Helger och öppettider: Helgen är oftast bästa tiden för en loppis eftersom fler är lediga. Ha gärna öppet längre än till 17:00 för att även de som jobbar ska hinna besöka. De bästa resultaten har vi sett med öppettiderna 10:00-22:00.
Väder: Självklart bör du kolla hur vädret kommer att se ut, speciellt om du planerar att ha loppis utomhus.
Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du maximera antalet besökare och göra din loppis mer framgångsrik.
-
Bemanning
Under loppisen är det bra att få hjälp av vänner och familj. För en något större gårdsloppis rekommenderar vi följande roller och ansvarsområden:
Fikaansvarig: En person som sköter försäljningen av fika.
Besökarstöd: En person som finns ute bland besökarna och kan besvara frågor om varorna.
Trafik- och supportansvarig: En person som kan dirigera bilar om det kommer fler besökare än väntat, samt hjälpa till där det behövs.
Genom att fördela dessa roller kan loppisen bli mer organiserad och smidig för både dig och besökarna. Tänk även på att det kan vara väldigt roligt för dina eventuella barn att vara involverade i detta projekt och kanske kan det bli deras första sommarjobb? Om inte annat blir det en nyttig paus från skärmarna.
-
Ha roligt!
Loppisar erbjuder en unik möjlighet att träffa nya människor och dela historierna bakom de prylar du säljer. Det är också ett utmärkt tillfälle att umgås med grannar, vänner och familj genom det gemensamma projektet som din loppis innebär. Glöm inte att ta det lugnt och ha ROLIGT!